Kékszakáll

A kékszakállú herceg vára – jazz-feldolgozás

2021 egyik legnagyobb zenei szenzációja Bartók operájának jazz feldolgozása. Sárik Péter a világon elsőként értelmezte újra így a darabot. A mű az eredeti formáját megtartva, de azt teljesen áthangszerelve, a bartóki zenei anyag felett végig improvizálva, két zongorakadencia hozzáadásával szólal meg.

Rövid bemutató film:

 

Hosszabb bemutató film:

 

A Sárik Péter Trióval több mint egy évtizede azon dolgozik, hogy az olyan nehezebben befogadható műfajokat és szerzőket is közelebb vigye a közönséghez, mint a jazz és Bartók Béla. 

“Rendkívül fontosnak tartom, hogy hazánk talán legjelentősebb zeneszerzőjének munkásságát őrizzük, tovább vigyük, és a zenehallgatók lehető legszélesebb rétegeivel megismertessük és megszerettessük szerte a világon.
Hiszem és tapasztalom, hogy ha természetesen, közvetlenül, a merev formákat lebontva adjuk elő a műveket, akkor új, őszinte jazz- és Bartók rajongókat szerezhetünk, akik nem kultúrsznobok lesznek, hanem valódi szerelmesei ezeknek a kincseknek.” /Sárik Péter/

Nemrég készült el A kékszakállú herceg vára című Bartók-darab átdolgozása, ami ma az egyik legnépszerűbb mű a világ operaszínpadain, sokak számára mégis nehezen élvezhető, túl modern, túl elvont. Ezt a művet sokan sokféle értelmezésben adták már elő, de még soha nem készült belőle jazzfeldolgozás, így ez az átértelmezés világpremier. 

 

 

Sajtó:


BOON.HU-Bujdos Attila
Interjú Sárik Péter zongoraművésszel

BDZ.HU-Czingráber Eszter
Sárik Péter jazz-Kékszakállúja és ami mögötte van

digitalHungary.hu-Debreczeni Anna
Új helyekre és új fülekbe vinnék el Bartók zenéjét

KULTÚRA.HU
Sárik Péter megmutatja, hogyan hangzik A kékszakállú herceg vára dzsesszbe ültetve

 

 

Szereplők-előadók: 

Kékszakállú: Cser Krisztián
Judit: Miksch Adrienn
Sárik Péter: zongora
Fonay Tibor: bőgő
Gálfi Attila: dob
Bubenyák Zoltán: Fender-zongora, Hammond
Dohnányi Szimfonikusok Vonóskara
Karmester: Hollerung Gábor 

CD és előadás grafika: Gál Krisztián

A Kékszakállú jazzes verziójának felvétele elérhető ITT.